Glas plaatsen

Gepost op: 16 juni 2017

Delen

In verband met het bezuinigen op het energieverbruik zal ook zeker het glas ter sprake komen. Door de ramen gaat veel energie verloren, zeker als het nog enkel glas is. Voordat u aan het renoveren van de woning begint waarin u woont, is een goede voorlichting van een expert belangrijk. Hij zal precies kunnen berekenen wat u kunt besparen door een betere isolatie van uw woning. Hij zal daarvoor alle stappen nalopen die daarbij van belang zijn. Zo kunt u het dak, vloer, wanden en ramen isoleren. Wanneer u al langer in een huis woont, en u heeft nog enkel glas, zal hij zeker dubbel of drievoudig glas aanraden. Drievoudig glas is duurder dan tweevoudig glas maar zal zich zeker terugverdienen door de goede isolatie.


Glas plaatsen

Indien u dubbel glas wilt laten plaatsen zal daar een aannemer aan te pas moeten komen. Het gaat niet alleen om maar even het enkel glas te vervangen, maar u zal ook eerst nieuwe raamkozijnen moeten laten maken. De sponning, de ruimte waar het glas in moet, is groter dan van enkel glas. Soms kunnen de bestaande sponningen worden uitgefreesd. Laat vooraf eerst een offerte opmaken. Gaat u akkoord met het maken van de nieuwe kozijnen dan kunt u de werkzaamheden laten uitvoeren. Indien de kozijnen klaar zijn, kunnen ze vervangen worden. De aannemer zal dan de oude kozijnen verwijderen en er de nieuwe voor in de plaats zetten. Omdat de glaszetter pas zal komen wanneer alle kozijnen erin staan, worden ze provisorisch dichtgemaakt totdat ze allemaal klaar zijn. Dan kan de glaszetter komen en het dubbel glas plaatsen. Bij een nieuwbouw is dat veel gemakkelijker. Daar wordt gewerkt met kozijnen voor het dubbele glas. 


Glas plaatsen bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw wordt het glas geplaatst voordat aan de afwerking in huis wordt begonnen. Er zijn werkzaamheden die gevoelig zijn voor vocht. Daarom moet de woning voor de binnen werkzaamheden worden dichtgemaakt. De buitenkozijnen zijn in het begin nog gemakkelijk bereikbaar. De bouwsteiger zal daarvoor gebruikt kunnen worden. Bij meerdere verdiepingen zal het glas plaatsen van boven naar beneden plaatsvinden. Door middel van een bouwlift kunnen de grote ruiten naar boven worden vervoerd. Glas plaatsen kan vanbinnen en buitenuit plaatsvinden. Dat wordt dan ook binnen- en buitenbeglazing genoemd. Wanneer we kijken naar de buitenbeglazing zitten de sponningen voor het glas aan de buitenzijde. Bij binnen beglazing is dat aan de binnenzijde. Binnen beglazing vindt plaats bij binnenramen en deuren.


Het vervangen

Indien een ruit stuk is, zal deze vervangen moeten worden. Daarbij zal dan eerst het oude glas moeten worden verwijderd. Daar gebruikt een glaszetter een beitel en een glasstofzuiger voor. Ook de oude kit zal door de glaszetter worden verwijderd. Voor het plaatsen van enkel glas kan de glaszetter het ter plaatse op maat snijden. Voor het plaatsen van dubbel glas zal men het moeten bestellen. Er moet een bepaalde ruimte worden gehouden voor het glas. Glas zal, als het warm wordt, uitzetten. Wanneer het glas geplaats zou worden zonder ruimte zal het zeker stukspringen. Laat dus het glaszetten altijd over aan de vakman, bijvoorbeeld De Glasspecialist. Hij weet doorgaans precies hoeveel ruimte er nodig is in de sponning.

Archief

2017

Recente artikelen