Het nut van dubbel glas

Gepost op: 20 september 2022

Delen

Nu de energieprijzen hoog zijn, wordt het tijd om te kijken hoe je je woning energiezuinig kan maken. Eén van de onderdelen waar je naar kunt kijken zijn je ramen. Aangezien enkel glas enkel bescherming biedt tegen regen en wind is dat tegenwoordig niet meer voldoende. Enkel glas is ook breekbaar en gehorig. Niemand zit te wachten op het geluid van druk verkeer of een burenruzie. Een alternatief voor enkel glas is dubbel glas. Hieronder vind je daar meer informatie over.

Hoe is het glas opgebouwd?
Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze glassoort uit twee glasplaten. Ertussen zit lucht of een isolerend gas. Aangezien lucht weinig isoleert, wordt er vaak gekozen voor het isolerende gas. Ook wordt er een coating op de glasplaten aangebracht, voor betere isolerende werking. Hierdoor wordt een hoog rendement bereikt. De glasplaten worden door een afstandhouder uit elkaar gehouden. Aan de randen wordt het geheel grondig dichtgekit. Zo kan er geen condens tussen de glasplaten komen.

Soorten
Als je dubbel glas wilt aanschaffen, zal je uit verschillende soorten moeten kiezen. De meest verkochte soort is HR++ glas. Hierbij staat HR voor hoog rendement. Er bestaat ook HR+ en HR+++ glas. Hoe meer plusjes, hoe beter de isolerende werking van het glas is. Daarnaast bestaat er tegenwoordig triple glas en vacuüm glas. Deze laatste wordt veel bij monumenten gebruikt, omdat het dunner is en daardoor in de oude kozijnen past.

Loont het zich om glas te laten vervangen?
Als het gaat om een heel klein raampje, kun je je afvragen of vervangen wel nuttig is. Misschien volstaat een dik gordijn ook. Wel is het zo dat de kosten voor het vervangen van een klein raam maar laag zijn. Echter, als jouw huis nog grote raampartijen heeft van enkel glas, is de besparing enorm als er dubbel glas geplaatst wordt. Kies dan gelijk voor goed isolerend glas.

Hoeveel de besparing op je stookkosten gaat zijn hangt van meerdere factoren af. Sommige mensen stoken hun huis warmer dan anderen. Ook heeft niet ieder huis dezelfde oppervlakte aan glas. Bij HR++ glas is de besparing gemiddeld 24m3 gas per m2 glas. Bij HR+++ glas is de besparing nog groter.

Andere voordelen
Naast het voordeel voor je portemonnee, zijn er nog meer voordelen. Dubbel glas houdt je huis koel in de zomer en warm in de winter. De isolerende werking werkt dus in twee richtingen. Ook worden tocht en geluid tegengehouden. Net als inbrekers, want je tikt het niet zomaar kapot!

Archief

2017 2021 2022

Recente artikelen